2009 m. rugpjūčio 25 d., antradienis

Visa tiesa apie krizę, 21% PVM, spaudą, Finansų Ministeriją ir Lietuvą

Sveiki gerbiamieji,

Esu Tomas, taip jau būna gyvenime, netyčia tenka ir Finansų Ministerijoje pasidarbuoti. Turbūt iškart norėtumėte sužinoti ar turiu atsakymus į tokius klausimus kaip: Ar dar didės mokesčiai? Ar litas bus devalvuotas? Ar Lietuvai prireiks TVF pagalbos? Ar gali Lietuva bankrutuoti? Kada baigsis krizė? Ir t.t. Taip, atsakymus žinau, bet...

Taip jau yra tame finansiniame pasaulyje, kad bet kokia (net ir klaidinga) žinia, susijusi su ekonomika, gali padaryti milžiniška įtaką Lietuvai. Štai prieš patį krizės įkarštį, 2008 spalio mėnesį, broliai latviai prabilo apie galimybę devalvuoti savą valiutą, apkartino gyvenimą ir Mums. Kodėl? Niekam nepaslaptis, jog pasišnekučiavę, kad ir su vakarų Europos gyentojais, Jiems paklausus „iš kur esi?“, į atsakymą „Lietuvos“, gali sulaukti dvejopos reakcijos: arba „Oh, where is it?“ (angl.: O kur tai yra?), arba „Ah, yes, yes, the capital is Riga, right?“ (angl.: A, taip, taip, sostine yra Ryga, teisingai?). Tokiems žmonėms paprastai neįdomu nei kas tas Vilnius, nei kad mes esame ES nariai, tiesiog į jų reakciją, kaip į socialinį reiškinį sureaguos ir S&P, ir kiti „posovietinių rytų Europos šalių ekspertai“, taigi investavimo į Mūsų tėvynę rizikos koeficientas padidės, automatiškai bus sunkiau pritraukti užsienio kapitalo, taip pat šia galimybe puikiai pasinaudos ir spauda – pasirodys puikios „grožinės literatūros“ straipsnis apie situaciją Lietuvą. Bulvarinė – populistinė – Mūsų šalies spauda nepraleis progos pirmajame savo puslapyje išversti tuos užsienietiškus straipsnelius. Rezultatas? Recesija. Socialine to žodžio prasme. Todėl teks pasiremti protu ir nepasakoti FinMin vidaus kalbų, kad žmonės mano parašymų nepriimtų kaip už gryną pinigą.

Nūdienomis dažnai tenka išgirsti tokį klausimą: kodėl gi ta valdžia, tokie neprotingi, štai ėmė ir pakėlė vėl PVM‘ą iki 21%? Atsakymas paprastas: kitos išeities tiesiog nėra. Taip, be abėjo, buvo įmanoma rudenį šį mokestį (kuris procentiškai sudaro didžiausią dalį valstybės pajamų) padidinti mažumėle kardinaliau, tačiau yra kaip yra. Turim ir kitą variantą – sumažinti pavyzdžiui etatų kiekį viešajame sektoriuje, kad ir atleisti kokį tūkstantuką medikų, o tada linksmai sau stebėti kiaušiniais apmėtytus seimo langus. Tiesiog. kartais ekonominės situacijos nuspėjimas gali priminti horoskopus – perskaitę patikėti mėgsta dauguma, bet ar išsipildys – tai jau klausimas, todėl kad ir kiek būtų klaidų, valdžia stengiasi, kad kiekvienam iš Mūsų būtų tik geriau.

Kas kaltas dėl krizės Lietuvoje? Krizė Amerikoje? Skandinaviškas kreditavimo modelis? Šešėlinė ekonomika ir lietuviškas būdas apeiti mokesčius? Ar gerbiami socialdemokratai besitikėję kad šalies biudžete atsiras tiek lėšų, kad galėtume išmokėti kosmines socialines garantijas? Iš tiesų, tai viskas po truputį, tačiau ne dabar laikas ieškoti kaltų, pykti tik už tai, kad gauname mažiau. Viskas gyvenime stabilizuojasi, stabilizuosis ir pinigų pasaulis. Sunku, bet isterijos nepadės! Kaip ten rusai sako: “tysa budes, dalsa jedes”.

Tad pakaks kritikos, turbūt visai įdomu sužinoti kaip tiems moksleiviams sekasi toje vyriausybėje. Prieš atvykdamas į projektą užmečiau akį į komentarus apie šį sumanymą: moksleiviai dar tam nepribrendę, valdžia eilinį kartą išsidirbinėja, išnaudoja jaunuolius… Matyt kol žmogus savu kailiu neišbandys kai kurių dalykų, tai ir toliau užsiims Lietuvoj pamėgta anarchistinio pobūdžio kritika. Išties tie valdininkai ne taip jau gerai ir gyvena: bent jau FinMin dirbantys žmonės, visa tai daro daugiau iš entuziazmo ir atsidavimo šaliai, nei piniginės naudos. Juk logiška, kad tokio lygio finansininkai bankiniame sektoriuje, o ypač užsienyje yra tikrai laukiami su žymiai geresnais pasiūlymais. Pačiam pastatui, lyginant su kitomis ministerijomis, remonto tikrai prireiktų. Tačiau pavyzdžiui valgykloje galime įsigyti sulčių stiklinę už 1,50 Lt, o ir pavalgyti galime tikrai skaniai, o ir kiekvienam mirtingajam asmeniui. Finansininkai – darboholikai, dirba ir savaitgaliais, ir po oficialaus darbo laiko. Ar už tai Jie gauna priedus? Ne, juk nepasakysi Lietuvai, jog truputuka nepavyko suspėti biudžetą preliminarų paskaičiuoti.

Projekto dalyviai – tikrai aktyvus, protingi ir išprusę jaunuoliai, su kuriais tikrai visada galėsi užmegzti pokalbį protingomis temomis. Ministerijose mums tiesiog pasakoja kas kaip veikia, kas už ką atsakingas, paaiškina tai, ko mes nesuprantame, jokio konkretaus ir realaus darbo tikrai negauname. Galit būt ramūs, revoliucijų nepadarysime 

Reziume, tikrai linkiu visiems sėkmės kovojant su laikotarpiu, kurio tunelio galas jau baigiasi. Mažiau pykime, mažiau kalbėkime, daugiau darykime.

Nuoširdžiai Jums,
Tomas Petras Rupšys
Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazija

P.S. Atsiprašau visų spekuliantų ar šiaip pamėgusių išvestinius finansinius instrumentus, kad šis straipsnis nebuvo lengvas laimikis, palengvinantis gyvenimą Jums priiminėjant sprendimus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą