2009 m. rugpjūčio 26 d., trečiadienis

Ūkio ministerija: II ir III diena Gintarės akimis

Įtempta dienotvarkė, nauji žmonės ir naudinga patirtis jau tampa įprasta mūsų dienoms. Greičiausiai šie žodžiai tiksliausiai ir apibūdina mūsų, Ūkio ministerijos stažuotojų, antradienį bei trečiadienį.

Antrąją projekto dieną, nuo pat ankstyvo ryto, praleidome su minsiterijos kancleriu Gediminu Miškiniu. Labai džiugu, jog tokie svarbūs asmenys mielai skiria moksleiviams laiko ir atsako į visus klausimus, paaiškina procesus ir nustebina netikėtomis smulkmenomis. Tiesą sakant, negalvojau, kad kanclerio kompetencijoje yra tiek daug įvairiausių dalykų - nuo IT iki finansų. Sferos, kurias turi išmanyti tokį darbą dirbantis žmogus, yra tikrai labai plačios - ne veltui po Ūkio ministerijos "sparnu" "glaudžiasi" tiek daug klausimų. Dalį jų turėjome galimybę išgirsti visų ministerijų kanclerių  pasitarime Vyriausybėje. Jis puikiai iliustravo tai, ką pirmadienį buvome girdėjusios iš departamentų darbuotojų ir išgirdome prieš patį posėdį iš G. Miškinio. Savo akimis matėme tai, kaip yra rengiama Vyriausybės posėdžių darbotvarkė, kaip kancleriai iš pradžių tarpusavy išssiaiškina (ar bent jau bando tai padaryti) rūpimus klausimus, suskirsto juos į "A" (klausimai, kuriems tereikia tik pritarti) ir "B" (klausimai, kurie reikalauja ministrų diskusijų) sąrašus, ir taip sudaro darbotvarkę. Trečiadienio Vyriausybės posėdis kaip tik ir buvo antradienio proceso tęsinys.
Antradienį po pietų išgirdome bei pamatėme dar ir tai, kas nebuvo įtraukta į mūsų dienotvarkę. Visas tris sudomino ministro protokolas: L. Neverbickienė, pasakodama realias situacijas, pateikė daug, atrodytų, nereikšmingų smulkmenų, kurios paprastam žmogui gali atrodyti visai nereikšmingos. Deja, ministrai turi paisyti jų visų - nevalia įžeisti užsienio delegacijos ar pasielgti netinkamai esant svečioje šalyje. Po susitikimo su protokolo specialiste įvyko Inovacijų politikos ir strategijos pristatymas - mes stebėjome ne tik jį, bet ir darbo grupės darbą. Pati strategija, kiek girdėjome, atrodo labai naudinga ir reikalinga, tačiau ją tikrai reikia tobulinti, ir ministerijų atstovai tą pastebi. Teks šiek tiek palaukti, o tada gal jau ir turėsime sukurtą strategiją :).

Trečiadienį taip pat pradėjome nuo ankstyvo ryto - 8.15 mūsų laukė Ūkio ministerijos minsitro D. Kreivio ir jo patarėjų, kanclerio susitikimas-pasitarimas. Sulaukėme to, ko tikėjomės ir ko nesitikėjom: vyko rimtas darbas ir aptariami svarbūs dalykai, tačiau nebuvo pamirštamas ir humoro jausmas, nusišypsoti ir nusijuokti teko ne kartą ir ne du. Įdomu, koks mano įspūdis apie ministrą? Veiklus, iniciatyvus ir mąstantis žmogus.  Ir nevengiantis papokštauti :) (tiesa, viena ministerijos specialistė mus patikino, kad šiame darbe be humoro jausmo "išgyventi" būtų labai sunku).  Pasitarimas vyko gana ilgai, jo metu vienas svarbiausių klausimų buvo projektinis valdymas - Ūkio ministerija ruošiasi tapti tam tikru "bandymų triušiu" ir įsisavinti naują metodiką, valdymo būdą, ir tai reikalauja labai kruopštaus pasiruošimo.
Po rytinio pasitarimo iki Vyriausybės posėdžio turėjome laiko, kurį išnaudojome labai naudingai: apsilankėme pas makroekonomikos specialistę, analitikę Ž. Glaveckaitę. Ji visas užkrėtė savo entuziazmu, davė daug patarimų ir mokantis ekonomikos liepė reikalauti "gyvo" pavyzdžio kiekvienoje situacijoje :).  Šis susitikimas su Živile neprailgo, analitikė palydėjo mus ir pas Ūkio strategijos ir politikos specialistus. Čia teko savo akimis išvysti, kaip greitai verda darbas - 11 valandą matėme, kaip specialistai taiso vieną pranešimą, o Vyriausybės posėdžio metu jį jau nešiojosi ir aptarinėjo Ministro Pirmininko patarėjai, greičiausiai ir patys ministrai buvo spėję permesti dokumentą akimis. 
Kalbant apie Vyriausybės posėdį, jis buvo kur kas įdomesnis už kanclerių susirinkimą. Buvo puiku pamatyti šį procesą savo akimis - kai tu bent kartelį turi galimybės "pačiupinti" tam tikrą instituciją ir dalyvauti svarbių sprendimų priėmime, imi perprasti sistemą ir labiau ja domėtis. Važiuodama namo po Vyriausybės posėdžio ir klausydama žinių apie Vyriausybės posėdžio nutarimus, galėjau pateikti pačios pastebėtų smulkmenų, pastabų ir sakyti savo susidarytą nuomonę. 

Trumpai apie dienas: "įsivažiavome" į savo darbotvarkę ir pasiimame viską, ką galime - o šios dienos davė tikrai daug naujo.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą