2009 m. rugsėjo 15 d., antradienis

Sveiki visi,

Veikiausiai daugumą nustebinsiu šį internetinį dienoraštį papildydama dabar, praėjus kelioms savaitėms po projekto, tačiau turiu net kelis pasiteisinimus:
1. Laukiau, kol visa naujai įgyta informacija susidėlios į savas vietas, ras savo smegenų vingį;
2. Pirmakursiai pasirodo turi daugiau veiklos nei aš tikėjausi;
3. Blogo pildymas kasdien, aprašant tos dienos įvykius: lankymąsi ministerijų skyriuose, departamentuose, kitose valstybinėse institucijose, mano manymu, tikrai nebuvo pati įdomiausia rašliava skaitantiems.

Bet užteks pasiteisinimų. Pats metas prisistatyti ir pasidalinti įspūdžiais.
Taigi, visų pirma mano vardas Orinta, esu šiaulietė, 1-ojo kurso politikos mokslų studentė Vytauto Didžiojo Universitete, Kaune. Praktiką atlikau Aplinkos ministerijoje ir pagaliau nusprendžiau pasidalinti gerąja patirtimi.
Kad būtų lengviau skaityti, viską susisteminsiu.


Projekto „Moksleiviai – į Vyriausybę“ veikla:

Kaip jau žinote, visą savaitę (rugpjūčio 24-28 d.) į LR vyriausybę drauge su valstybės tarnautojais, į darbą keliavo ir 29 abiturientai / pirmakursiai, projekto „Moksleiviai – į Vyriausybę“ dalyviai. Mūsų tikslas buvo kuo geriau pažinti LR vyriausybės veiklą, susipažinti su jos darbuotojais, iškylančiomis problemomis ir pan. Aktyviai šito siekėme: kasdien lankėmės įvairiuose ministerijų departamentuose, jų skyriuose, joms pavaldžiose institucijose. Turėjome galimybę susipažinti su jų darbo specifika, klausti to, kas mums buvo įdomu ir atrodė aktualu.
„Darbuodamasi“ Aplinkos ministerijoje apsilankiau Aplinkos kokybės, Aplinkos strategijos, Europos Sąjungos paramos administravimo, Gamtos apsaugos, Miškų, Statybos ir būsto, Regionų aplinkos apsaugos, Teritorijų planavimo, Urbanistikos ir architektūros departamentuose, Generalinėje miškų urėdijoje. Visur buvome priimtos labai maloniai (sakydama mes, turiu galvoje save ir Gintarę – dar vieną projekto dalyvę, kuri taip pat kaip ir aš didesnį susidomėjimą parodė Aplinkos ministerijai). Taip pat dalyvavau LR Vyriausybės posėdyje, bei pasitarime su Aplinkos ministru Gediminu Kazlausku.

Projekto „Moksleiviai – į Vyriausybę“ privalumai:

1. Visiems projekto dalyviams buvo suteikta tikrai šauni galimybė iš arčiau susipažinti su LR Vyriausybės veikla. Bent aš asmeniškai visiškai pakeičiau savo požiūri apie Centrinę mūsų šalies valdžią (ir tikrai į gerąją pusę). Dabar žinau, kad pasirinkusi Politikos studijų kryptį tikrai nesuklydau ir jau netgi žinau, ką norėsiu veikti, po dešimtmečio.

2. Šiame projekte sutikau galybę įdomių žmonių. Kalbu ne tik apie valstybės tarnautojus, bet ir apie projekto dalyvius, kurie yra tikrai protingi, motyvuoti, aktyvūs, turintys ką pasakyti jauni žmonės.

Galiausiai noriu padėkoti šio projekto organizatoriams bei koordinatoriams: Ministro Pirmininko patarėjui Mykolui Majauskui, Vyriausybės kanceliarijos Pozicijų koordinavimo skyriaus vedėjai Ingridai Petraitienei, NMA Asmenybės ugdymo vadovei Linai Danienei, taip pat visiems Aplinkos ministerijos darbuotojams, kurie draugiškai ir labai maloniai sutiko įsileisti mus į savo darbo aplinką, mus visur lydėjusiam Aplinkos ministro patarėjui Andriui Burbai, kuris kantriai aukojo savo laiką ir padėjo mums ieškoti atsakymų į visus iškilusius klausimus, kartais ir pats nevengdamas jų užduoti, taip pat Generalinės miškų urėdijos Teisės ir personalo skyriaus vyr. specialistei Eglei Mankevičienei, kuri paskutinę projekto dieną nuspalvino gražiausiomis gamtos spalvomis: aprodė Varnikių pažintinį taką, Dūkšto ąžuolyną ir, žinoma, visiems 11 projekto dalyvių, drauge gyvenusių Filaretų jaunimo nakvynės namuose Vilniuje!

Labai tikiuosi, kad šis projektas nebus pirmas ir paskutinis, kad ir daugiau politika besidominčių jaunų žmonių turės galimybę iš arčiau pamatyti tai, ką mes pamatėme tą savaitę.


Nuoširdžiai su ilgesiu,
Orinta

2 komentarai:

  1. Gal projektas ir įdomus, tik naudos iš jo nebus - šalyje daugės biurokratų. Šio projekto tikslas yra ne skatinti moksleivių pilietiškumą (nebūtina juk dirbti vakstybinį darbą, kad būti piliečiu), o nuo mažens ūgdyti biurokratus, mokinti juos gerai jaustis ministerijų kanceliarijų koridoriuose.

    Žmonės, netapkit biurokratais, tai gėda. Patogus gyvenimas, bet kitų sąskaita.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Projektas neskatina veržtis tapti vyriausybės ar kitos valstybinės institucijos darbuotoju, biurokratu ar kuo kitu. Tai tiesiog būdas supažindinti jaunus žmones su valstybės valdymo aparatu, suteikti galimybę iš arčiau pamatyti valdžios priimamus sprendimus, jų priežastis. Sudalyvavau šiame projekte, įgijau nemenkai patirties ir žinių, kurios man tikrai pravertė tiek studijuojant universitete, tiek dalyvaujant visuomeninėje veikloje. Ir tikrai negaliu pasakyti, jog po šio projekto būčiau panorusi tapti biurokratinio aparato dalele. :)

    AtsakytiPanaikinti